• Ο κατάλληλος θεραπευτικός σχεδιασμός πριν από την σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος στις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση αποτελούν δύο ασθένειες οι οποίες εμφανίζουν επιδείνωση της λειτουργικότητας της ασθενούς στην εμμηνόπαυση
  • Οι γυναίκες με ρευματικά νοσήματα βιώνουν δυσκολίες τόσο κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους, όσο και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Φαρμασέρβ-Lilly.

Οι περισσότερες γυναίκες με ρευματικό νόσημα επιθυμούν να γίνουν μητέρες, κατά συνέπεια κατά την αναπαραγωγική ηλικία  είναι συχνό το φαινόμενο μια ρευματοπαθής να μένει έγκυος. Είναι όμως επίσης συχνό  να  εμφανιστεί Aυτοάνοση Pευματική Nόσος κατά  τη  διάρκεια της κύησης, ανέφερε η κα Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος & Δντρια Κλινικής «Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων» Metropolitan General, Υπεύθυνη ιατρείου «Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων & Κύηση» στο  ΙΑΣΩ.

 

Ένα υπέρτατο αγαθό που η ιατρική κοινότητα, που σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, οφείλει να συνεργαστεί και να βοηθήσει να εκπληρωθεί καθώς υπάρχει ανάγκη για συνδυασμένη αντιμετώπιση των δύο καταστάσεων (κύηση, ρευματικό νόσημα) προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος της μητρικής και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Μία εγκυµοσύνη µπορεί να είναι δύσκολο να αντιµετωπιστεί σε ασθενείς µε ρευµατικά νοσήµατα για διάφορους λόγους:

  • Λόγω της επίδρασης των φυσιολογικών και ανοσολογικών µεταβολών της εγκυµοσύνης στην υποκείµενη δραστηριότητα της ρευµατικής νόσου.
  • Την ποικίλη παρουσίαση των ρευµατικών νοσηµάτων κατά την εγκυµοσύνη.
  • Τις περιορισµένες θεραπευτικές επιλογές.

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου, οι πάσχουσες από Αυτοάνοση Ρευματική Νόσο, αποθαρρύνονταν στο να τεκνοποιήσουν, προκειμένου να μειωθεί ο  κίνδυνος τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα έμβρυα. Σήμερα, έχει επιτευχθεί  μια σημαντική πρόοδος  τόσο  στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων, αλλά παράλληλα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος της μητρικής, και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας κατέληξε η κα Κομνηνού.

Στον αντίποδα, η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική και μακρά σε διάρκεια φάση της ζωής μιας γυναίκας επίσης. Οι αλλαγές που επέρχονται στον οργανισμό της είναι μεγάλες και αιφνίδιες, για αυτό το λόγο πρόσφατα παγκοσμίως αναγνωρίστηκε η ανάγκη συστηματικής και στενής επιτήρησης της ζωής της γυναίκας στην εμμηνόπαυση. Στόχος πάντα η υψηλή λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής, ανέφερε η κα Αργυρώ Καγιά, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος.

 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση αποτελούν δυο ασθένειες οι οποίες εμφανίζουν επιδείνωση της λειτουργικότητας της ασθενούς στην εμμηνόπαυση. Είναι δικαίωμα της γυναίκας με αυτοανοσία να ενημερωθεί, να συζητήσει και να προσεγγίσει όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες που η σύγχρονη επιστήμη της παρέχει και να απαιτήσει την ποιότητα ζωής που επιθυμεί. Ο ρόλος της εργαζόμενης, της συντρόφου, της δραστήριας γυναίκας δεν θα πρέπει να υπαναχωρούν αλλά να βρίσκονται εκεί ολοκληρώνοντας την ευτυχία της.

Η εμμηνόπαυση συνέχισε η κα Καγιά,  εμφανίζει πολλαπλές σωματικές αλλαγές ενώ ταυτόχρονα  έντονη είναι και η επιρροή της στην ψυχική σφαίρα. Επιταχύνεται η απώλεια της οστικής μάζας, αυξάνεται ο καρδιολογικός κίνδυνος, μειώνεται η εφύγρανση του κόλπου, αυξάνονται οι κολπικές και ουρολογικές λοιμώξεις και μειώνεται η σπαργή του δέρματος. Από την άλλη πλευρά ο ψυχισμός της γυναίκας γνωρίζει μία έντονη αστάθεια και ματαίωση με προεξάρχον σημείο τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Οι γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα δεν αποτελούν σαφέστατα εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα. Επιπλέον επιβαρυντικοί για αυτές παράγοντες αποτελούν:

  1. Η εμφάνιση πρώιμης εμμηνόπαυσης που αποτελεί στατιστικό κίνδυνο.
  2. Ο αποικισμός με μικροβιακούς παράγοντες και οι συχνότερες υποτροπές περιοχικών λοιμώξεων
  3. Η πρωιμότερη εμφάνιση οστεοπόρωσης οφειλόμενης στην ίδια την ασθένεια και στην ανοσοτροποποιητική λαμβανόμενη αγωγή.

Η εις βάθος γνώση του νοσήματος οδηγεί στην κατανόηση και, έπειτα, στην καλύτερη διαχείρισή του, τόνισε η κα Νάντια Μάλλιου, Ψυχολόγος, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Κατά συνέπεια, είναι πρωταρχικής σημασίας το να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το νόσημα, για τη φαρμακευτική αγωγή, για όλες τις θεραπευτικές επιλογές και, φυσικά, και για το πώς το ίδιο το νόσημα μπορεί να επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής μας, όπως η επιθυμία να αποκτήσουμε παιδιά.

Σήμερα είναι, πλέον, εφικτό μία γυναίκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) ή με ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) να καταφέρει να έχει μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη χωρίς να αναγκαστεί να διακυβεύσει την συνολική κατάσταση της υγείας της. Το ίδιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης τα ρευματικά νοσήματα φαίνεται να αλληλοεπιδρούν με τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη ζωή της γυναίκας, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και ακόμα μία πρόκληση. Ωστόσο, αν και η έκβαση σε αυτόν τον «αγώνα», της αναπαραγωγής ή της εμμηνόπαυσης, φαίνεται αμφίρροπη, το μήνυμα μας προς όλες τις γυναίκες είναι ότι μπορούμε να είμαστε νικήτριες εμείς κατέληξε η κα Μάλλιου.

Άρθρο στο dromostherapeia.gr