Η γυναίκα που πάσχει από ρευματικό νόσημα δεν μπορεί να χάσει τη μοναδική ευκαιρία που της χάρισε η φύση, να γίνει μητέρα. Και η ιατρική κοινότητα που σχετίζεται μετά ρευματικά νοσήματα οφείλει να συνεργαστεί και να βοηθήσει ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία της. Ωστό­σο, υπάρχει η ανάγκη για συνδυασμένη αντιμετώπιση των δύο καταστάσεων, της κύησης και του ρευματικού νοσήματος, προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίν­δυνος της μητρικής και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα συζητήθηκαν στο webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εται­ρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook. «Οι περισσότερες γυναίκες με ρευματικό νόσημα επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Κατά συνέπεια, κατά την αναπαραγωγική ηλικία είναι συχνό το φαινό­μενο μια ρευματοπαθής να μένει έγκυος. Είναι, όμως, επίσης συχνό να εμφανιστεί Αυτοάνοση Ρευματική Νόσος κατά τη διάρκεια της κύησης», ανέφερε η ρευματολόγος Ελένη Κομνηνού.

Σε αυτήν τη διαδικτυακή συνάντηση ειπώθηκαν πο­λύ ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ο κατάλληλος θε­ραπευτικός σχεδιασμός πριν από τη σύλληψη και κα­τά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οποίος είναι απα­ραίτητος στις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα. Έγινε η διαπίστωση άτι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψω­ρίαση αποτελούν δύο ασθένειες οι οποίες εμφανίζουν επιδείνωση της λειτουργικότητας της ασθενούς στην εμμηνόπαυση. Επίσης, οι γυναίκες με ρευματικά νο­σήματα βιώνουν δυσκολίες τόσο κατά την αναπαρα­γωγική φάση της ζωής τους όσο και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μία εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα για διάφορους λόγους: Λόγω της επίδρασης των φυσιολογικών και ανοσολογικών μεταβολών της εγκυμοσύνης στην υποκείμενη δραστηριότητα της ρευματικής νόσου, της ποικίλης παρουσίασης των ρευματικών νοσημάτων κατά την εγκυμοσύνη, των περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών.

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, οι πάσχουσες από Αυτοάνοση Ρευματική Νόσο αποθαρρύνονταν στο να τεκνοποιήσουν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τόσο για τις ίδιες όσο και για τα έμβρυα. Σήμερα έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος τόσο στη διαγνω­στική όσο και στη θεραπευτική προσέγγιση των Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων, ενώ παράλληλα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και θε­ραπείας, προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυ­νος της μητρικής και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νο­σηρότητας και θνησιμότητας, κατέληξε η κυρία Κο­μνηνού. Σήμερα είναι πλέον εφικτό μία γυναίκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) ή με ψωριασική αρθρίτι­δα (ΨΑ) να καταφέρει να έχει μια τελειόμηνη εγκυμο­σύνη, χωρίς να αναγκαστεί να διακυβεύσει τη συνολι­κή κατάσταση της υγείας της.

Σήμερα είναι πλέον εφικτό μια γυναίκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή με ψωριασική αρθρίτιδα να καταφέρει να έχει μια τελειόμηνη κύηση...

Τι συμβαίνει στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική και μακρά σε διάρκεια φάση της ζωής μιας γυναίκας επίσης. Οι αλλαγές που επέρ­χονται στον οργανισμό της είναι μεγάλες και αιφνίδιες, γι' αυτόν τον λόγο πρόσφα­τα αναγνωρίστηκε παγκοσμίως η ανάγκη συστηματικής και στενής επιτήρησης της ζωής της γυναίκας στην εμμηνόπαυση. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση αποτελούν δύο ασθένειες οι οποίες εμ­φανίζουν επιδείνωση της λειτουργικότη­τας της ασθενούς στην εμμηνόπαυση. Εί­ναι δικαίωμα της γυναίκας με αυτοανοσία να ενημερωθεί, να συζητήσει και να προ­σεγγίσει όλες τις θεραπευτικές δυνατό­τητες που η σύγχρονη επιστήμη τής πα­ρέχει και να απαιτήσει την ποιότητα ζωής την οποία επιθυμεί. Ο ρόλος της εργαζομένης, της συντρόφου, της δραστήριας γυναίκας δεν θα πρέπει να υπαναχωρούν, αλλά να βρίσκονται εκεί, ολοκληρώνον­τας την ευτυχία της.

 

Δημοσίευμα αναφορικά με τα όσα ανέφερε η ιατρός Ελένη Κομνηνού στο webinar για την εγκυμοσύνη και τα ρευματικά νοσήματα. Το δημοσίευμα είναι στην εφημερίδα POLITICAL με ημερομηνία δημοσίευσης 13.05.2021. Δείτε το άρθρο πατώντας εδώ